Blogger Performansınızı Ölçme ve Değerlendirme - Web sitenizi veya blog'unuzu açarken içeriklerinizin ne olacağını yani blog mağazanızın ne olacağını düşünün. Sadece bir blog yazarı olmayı veya serbest bir blog oluşturmayı düşünmeyin. Bir yönetici gibi blogunuz ile ilgili tüm olanakları düşünün. Düşünürken özellikle de ziyaretçi kitlenizi düşünmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın ki blog yazarının performansını ziyaretçiler belirler. Blog siteniz için çeşitli görevleri olan ekibinizi oluşturun:
- Yazar
- Topluluk yöneticisi
- Satış elemanı (ticaret blogu)
- Müşteri temsilcisi (ticaret blogu)
- Çevimiçi destek veya pazarlamacı (ticaret ve hizmet blogu)
Eğer blogunuzu finans sistemi olarak değerlendirirseniz şunu düşünmeyi ihmal etmeyin "blog ekibi oluşturmak ile blog yazarı olmak arasında büyük bir fark var".
Blog Gelirlerin Performans Metriklerine Dayandırılması
Blog sitesi gelirleri için performans metriklerini kullanarak sadece blogunuzu büyümeye teşvik ediyorsanız, sadece yayınların dağıtımını yaptığınız basit bir blog oluşturursunuz. Yani bu sadece blugunuzun ziyaretçi kitlesini artırarak gelir elde etmektir, blogunuzun içeriklerine önem vermediğiniz anlaşılır.
Blog yazarlığında sadece gelir elde etme modeli yoktur. Blog metriklerini kullanarak blog yazarının gelir sağlayabilmesi için aşağıdaki ipuçlarını aklınızda tutun;
1- Performans gelirleriniz ile blog hedeflerinizi aynı hizaya getirin. Yayınlarınıza birden fazla yorum almayı planlamıyorsanız, bu metriğe bağlı olarak gelir elde etmeniz çok zor.
2- Gelir sağlamak için blog yapınızı olabildiğince basit tutun. Aşağıda bir düzine blog metriği örnekleri verdik. Bunlar kendi aralarında çelişkili olabilir. Burada anlatmak istediğimiz her metriği kullanmak zorunda değilsiniz (muhtemelende hepsini kullanmamalısınız). Sizin için önemli olanları seçin ve blog yapınızı oldukça basit tutun böylece ziyaretçileriniz blogunuzda neler olabileceğini de bilir.
3- Performansınız ile gelir seviyenizi kontrol edebilmek için blog ile ilgili maksimum sınırları kullanın.
Blog Performans Metri Türleri
- Temel metrik (en alt seviye): Tutarlılık metriği
- Dahili ölçü metrikleri
- Harici ölçü metrikleri
Temel metrik (en alt seviye): Tutarlılık metriği
Bunları "yayın sayısı" ve "kelime sayısı" metrikleri olarak da yapabilirsiniz. Bu ölçümler, blog yazarının temel sorumluluklarını izler. Blogunuzun tutarlı bir yayınlama zamanlamasına sahip olmasını da sağlarlar.
Tutarlılık özellikle bir iş günlüğü için çok önemlidir. Okuyucular (potansiyel ziyaretçiler) blogunuzdan neler bekleyebileceklerini bildiklerinde, yarın tekrar gelme olasılıkları daha yüksektir.
Blog yayınları ile ilgili ölçüler:
- Haftalık yayın sayısı
- Minimum (ve / veya maksimum) yayın uzunlukları
Nereden başlayacağınız hakkında hiçbir fikriniz yoksa, aşağıdaki ipuçlarını bir kılavuz olarak kullanın. Belirli blog hedeflerinizi zamanı dayalı ayarlayın.
Haftada en az 1.000 kelime hedefleyin. Bu, 4-5 kısa blog yayınına veya 1-2 uzun makaleye eşdeğerdir.
Yine bu ölçüler başlangıç noktalarıdır. Blogunuzu başarıya ulaştıracak haftalık kelime sayımları konusunda katı kurallar yoktur. Fakat kısa yayınların, yaklaşık 250 kelimelik bir orta uzunlukta blog yazısı değeri hedeflerinize olan katkısı da aynı orandadır. Blogunuz için bir yazar kiraladığınızı düşünürsek;
"10 - 100 kelime başına 1 tl. 500 kelimelik bir orta uzunlukta blog yazısı yaklaşık 5 TL değerinde. Uzun, derinlemesine bir makale (genellikle 1.500 kelimelik) yaklaşık 15 tl değerindedir. Daha ucuz fiyatlara rastlayabilirsiniz, ancak sadece kalite ile mutlu olmayacaksınız."
Tutarlılık Ölçümleriyle ilgili İpuçları
Blogunuzda günlük birden fazla yayın oluşturmak sizi hedeflerinize ulaştıracak bir ölçü metriği olamaz. Kelime analizi yaparak planlı yayınlar oluşturmanız blogunuz için daha faydalı olacaktır. Yukarıda da değindiğimiz gibi ziyaretçilerinizi meraklandırın blogunuza ertesi günde gelmeleri için meraklandırın. Böylece hem blogunuzun hem de yayınlarınızın değerini artırarak gelir seviyenizi de üst sıralara taşıya bilirsiniz.
2- Dahili ölçü metrikleri
Blogunuzun kendi başına en başarılı yönlerini belirleme iç ölçütlerdir.
Bu meriklere dayalı olarak blogunuzun iç organları hakkında bilgiler elde edebilirsiniz. Bu ölçü birimleri daha iyi bir blog oluşturmak için sizi teşvik eder, sadece blog yayınlarını takip etmekle kalmazsınız.
Ölçülecek dahili blog ölçümleri:
- Yeni yorum sayısı
- Yeni takipçi veya e-posta abone sayısı
- Doğrudan blog tarafından üretilen satışlar (ticaret blogu)
Aşağıdaki bilgileri başlangıç kılavuzu olarak kullanabilirsiniz:
Yorumlar: Yeni yorum sayısının artması çok önemlidir. Açıkçası, blog yazarının kendi yorumlarını içermemelidir. Bir WordPress blogunuz varsa, yorumları hızlı şekilde saymak için GeneralStats eklentisini kullanabilirsiniz.
Aboneler: Aboneler, yorum yapanlardan daha önemlidir. Aboneler, yeni yayınlarınızın özet akışını e-posta gelen kutusuna gönderilmesi için izni verir. Günlük 2 - 3 veya haftalık 2 - 10 abone sayısı iyi bir orandır.
RSS Feed aracı: FeedBurner, sahip olduğunuz RSS abone sayısını izlemek için en iyi hizmettir.
E-posta bülten hizmetleri: AWeber ve ConstantContact (Wordpress), mevcut en iyi e-posta bülten hizmetlerinden ikisidir.
Bir ticaret blogunuz varsa;
Satış komisyonu: Doğrudan blog tarafından üretilen herhangi bir satış komisyonu, muhtemelen bir iş blog yazarını teşvik etmenin en iyi yoludur. Ayrıca blog hedeflerinizle doğrudan uyum içindedir. Halihazırda bir satış ortağı programınız varsa, satış komisyonları kazanabilmeleri için blog yazarınızı bir satış ortağı yapın.
3. Harici ölçü metrikler
Bu harici ölçümler, web'in geri kalanına kıyasla blogunuzun başarısını ölçmektedir. Bir ekibiniz varsa, bu metriklere dayanılarak performans bonsözü (bonus) sunarak blog ekibinizi teşvik edebilirsiniz.
Ne ölçülür:
- Sayfa görüntülemeleri, benzersiz görünümler
- Tavsiyeleri arama
- Gelen bağlantılar
About.com gibi içerik yayıncıları, sitenin aldığı sayfa görüntüleme sayısına dayalı olarak reklam satarak para kazanıyor. Bir About.com sitesini kılavuz olarak kullanabilirsiniz. Sayfa görüntüleme sayılarınız arttıkça gelirleriniz de doğal olarak artacaktır.
Tamamen sayfa görünümlerine bağımlı olmayan bir blog için benzersiz görüntülemelere veya benzersiz ziyaretçilere dayalı olarak analiz yapmak daha mantıklı olur. Blogunuzun / web sitenizin eriştiği benzersiz insanların sayısı konusunda daha fazla dikkatli olmalısınız. Sitenize yapılan benzersiz ziyaretleri ölçmek için Google Analytics gibi ücretsiz bir Web analitiği hizmetini (ücretsiz ama çok güçlü) kullanın. Benzersiz ziyaretler başına Adsense tıklama maliyetleri daha yüksektir. Mutlak benzersiz ziyaret sayısına veya bir önceki aya göre bir artışı temel alarak analiz yapmanız daha doğru olur.
Arama tavsiyeleri, blogunuzun başarısını ölçmek için harika bir yoldur. Bununla birlikte, blogunuzun arama motoru tavsiyelerine dönüşmesi birkaç ay sürebileceğinden, blog yazarı performansını ölçmek için kullanılacak iyi bir metrik değildir. Fakat uzun dönemler için en iyi sonuçları alabileceğinizi de unutmayın.
Blogunuza gelen bağlantıları takip edin. Yeni gelen bağlantı sayıları blogunuz için iyi vekildir. Genellikle daha fazla gelen bağlantı daha fazla arama yönlendirmesine dönüşür.
Bu yazımızda blogcular için altın değerinde bilgiler paylaşmaya çalıştık. Bu bilgiler ile bir blog modeli oluşturmaya çalışmak çok kafa karıştırıcı olabileceğinin farkındayım. Bu konuyla ilgili herhangi bir sorunuz veya blogunuzu ilgilendiren başka bir şey varsa, yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Yorum Gönder
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Aktif link bırakmayın. (Hemen silinir!)
3. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.