Blog ve Web Sitesi Arasındaki 5 Önemli Fark

Blog ve Web Sitesi Arasındaki 5 Önemli Fark

Blog ve Web Sitesi Arasındaki 5 Önemli Fark - İnternet arenasında bir blog ve bir web sitesi arasındaki farklılıklar çok merak ediliyor. Blog açma ve Blog yazma terimleri blogcular veya yeni başlayanlar tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Buraya kadar anlaşılmayan bir durum yok sanırım, fakat dikkat edilmesi gereken önemli bir husus kaçırılıyor. Bu nedenle internet ortamında çevrimiçi paylaşım yapılabilecek iki farklı yol arasındaki temel farklılıklardan bahsedilmiyor.

Özetlemek gerekirse, blog bir web sitesi türüdür (Web günlüğü=Blog). Web denilince insanların aklına blog dışında kalan siteler geliyor, fakat Web sitesi genel bir terimdir (Web üzerinde bir site=Web sitesi).

Verilerin okuyuculara nasıl sunulduğuna dair teknik açıdan fazla bir farklılık yok. Çevrimiçi paylaşım yapılmasına imkan sağlayan ve hangi blogların dikkat çektiği ve tercih edildiğini araştıralım.

Yukarıda de değindiğimiz gibi;

— Tüm elmalar bir meyvedir, fakat tüm meyveler elma değildir.

— Tüm bloglar web siteleri olmakla birlikte, tüm web siteleri blog değildir.

Bununla birlikte, blogcuların farkında olmayabildiği şey ise, ikisi arasındaki ana farklılık ve ikisinin varlığıyla küresel dünyada nasıl bir fark yarattığının göstergesidir.

Blog ve Websitesi Benzer Özellikleri


Bir blog ve web sitesi arasındaki temel farklara değinelim.

Wikipedia'ya göre, bir blog şu şekildedir: Bir blog (web günlüğünün bir harmanı), günlük, haftalık veya zaman zaman yeni içerikle güncellenecek bir web sitesinin veya bir web sitesinin bir türüdür.

Blog örnekleri: Buzzfeed, techCrunch, Lifehacker veya New York Times, CNN, BCC haber siteleri gibi ünlü haber dergileridir. Günlük olarak makale yayınlayan siteler, bloglar gibi belirli kişiler tarafından yönetilmekte.

Bir web sitesi, genellikle bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan multimedya içeriği de dahil olmak üzere ilgili web sayfalarının bir koleksiyonudur.

Web sitesi, bloglar da dahil olmak üzere çevrimiçi olarak göz attığınız tüm sitelere verilen ana terimdir. Facebook ve Twitter gibi sosyal medya ağları veya eBay, Amazon, Alibaba veya e-ticaret siteleri (stackoverflow, Google forumları veya Quora gibi topluluk forumları) olabilir.

Bloglar genellikle ziyaretçilere daha gayrı resmi olarak sunulmakta. Kullanılan dil genellikle web sitelerindekinden daha basittir.

Bu nedenle pek çok web yöneticisi daha basit bir dili kullanmayı tercih ettiğinden, bakış açılarını daha geniş bir yelpazeye (tüm dünyaya açık hale getirmek) açmak zorunda değildir.

Bloglarda şu an okuduğunuz veya gördüğünüz gibi "yayınlar" adlı bir özellik var. Her yayın kendi sayfasına sahiptir (URL'den de anlaşılacağı gibi), ancak blog'un ana sayfası ters kronolojik sıraya göre yayınları sıralar (en yaniden en eski yayına doğru).

Blogcular genellikle, bloglarının ana sayfasında yaklaşık 5-10 yeni yayın göstermeyi tercih ediyor (Blogger blogspot sitelerinde resmi olarak 7 adet yayın gösteriliyor). Statik bir web sitesinde böyle bir durum yok. Web sitesi, blog platformları kullanılmaya başlamadan yıllar önce başlatıldı. Blog ve statik web sitesi arasındaki temel fark içerik güncellemesiyle ilgilidir. Web sitesinin ana içeriği sabit olarak aynı kalır. Webmaster, içeriği artırmak için web sitesine ek sayfalar ekleyebilme imkanı sunabilir, ancak bilgilerin sunulma sırası daha sonra değiştirilemez.

Günümüzde blog siteleri popülerlik kazanmaya başladı. İnternette arama yöntemini kullanarak, belirli bir blog'u hemen takip (yer işaretleri aracılığıyla) edebilir ve arama motorları ararsında görebilirsiniz.

Arama motorları belirli bir soruyu cevaplamanıza da yardımcı olur, mesela "blog sitelerine yazar nasıl eklenir?" gibi.

Blog veya web siteleri, belli bir konunun en iyi ve doğru bilgileriyle sizi statik bir sayfaya götürür/yönlendirir. İçerikler her zaman olduğu gibi (arama motorları vasıtasıyla) aynı şekilde aranır, ancak bloglar bilginin sunulma şekli için farklı bir boyut sağlar.

Blogların benimsenmesi ve tercih edilmesinin bir özelliği de arama motorları tarafından sıkça taranabilme yeteneğidir. Yayınlar her gün güncellendiğinden (bazen günde bir çok kez), bu nedenle arama motorları yeni içerikleri arama sonuçlarında göstermek için blogları günde en az bir kez tarar (eğer blog sitesi güncel durumdaysa).

Bknz: Blogger Sitesini Google Search Console Ekleme

Blog ve Web Sitesi Arasındaki Fark Nedir?


Blogları, herhangi bir web sitesiyle karşılaştırıldığında bir 'Blog'u tanımlayabilmenin beş yolu.

  • Bloglar yorumlama sistemi (yorum formu) sağlıyor.
  • Bloglar okuyuculara ücretsiz e-posta bültenleri göndermek için bir abonelik sistemi sunmakta.
  • Blog içeriklerini kategorilere ayırarak etiketler aracılığıyla organize edilebiliyor.
  • Blog'daki yayınları, ters kronolojik olarak en yeniden en eskiye doğru sıralanır.
  • Bloglar, tek bir yazar tarafından ya da çoğunlukla yayın kurulu olarak adlandırılan bir yazar ekibi tarafından yönetilebilir veya idare edilebilir.

1- Bloglar, bir yorum formu içeriyor.

Bir web sayfasının alt kısmında bir açıklama görürseniz, bir blog okuduğunuzu farkında olun. Blog yorum formları, yazarla etkileşim kurmak ve fikirlerinizi paylaşmak ya da blog yazısı ile ilgili sorularınızı sormak için harika bir yoldur.

Bu yorum formları, Ad, Web Sitesi / E-posta gibi ileti alanlarına sahip basit metin kutuları oluşabilir. Veya Disqus, Facebook veya Google+ tarafından desteklenen bir üçüncü taraf yorum eklentisi de olabilir.

2. Blog güncellemelerine (yeni yayınlar) abone olabilirsiniz.

Bloglar daha çok gazete ve haber sitelerine benziyor. Çok çeşitli konuları kapsayan ve her gün, haftalık yada aylık olarak birkaç makale yayınlanabilir.

Blog günlüğüne güncel kalmak isteyen blog ziyaretçileri, e-posta bültenine abone olur. Blog yöneticileri, okuyucularına/takipçilerine e-posta güncellemeleri göndermek için Feedburner, Aweber veya mailchimp gibi farklı e-posta teslim sistemleri kullanmaktadır.

Bknz: Blogger Slayt Tasarımlı Son Yayınlananlar Widget'i

3. Blog içeriklerini kategorilere ayırarak ve etiketlerle organize edilebilir.

Bloglar, kategoriler ve etiketlerin kullanımı sayesinde ziyaretçilerine mükemmel gezinme olanağı sağlar (blogların SEO açısından en değerli yöntemlerinden biridir).

Kategoriler, blog yayınlarını konularına göre farklı gruplara ve etiketlerle de alt gruplara sınıflandırır. Kullanıcılar daha sonra bu kategori sayfalarının yardımıyla ilgi konulara daha hızlı erişim sağlar. Böylece blog içi dolaşımı basitleştirmiş olur.

Blog menümüzü gözlemlerseniz, içeriğimizi farklı kategoriler halinde etiketler ile organize ettiğimizi göreceksiniz. Bu, sitemizin sayfaları arasında daha hızlı bir geçiş sağlar.

4. Blog İçerikleri her zaman ters kronolojik sırayla görüntülenir.

Bloglar yeni gönderilerini/yayınlarını her zaman en üstte, en eskisi en altta görüntülenir. Bu sıralama hem blog yayınları hem de yayınlara yapılan yorumlar için aynıdır. Bu sıralama, blog ziyaretçilerinin, okuyucularının veya takipçilerinin yeni yayınlanan içeriklere ana sayfaya kolayca ulaşmasını sağlar.

5. Web sitesinin aksine, bir blog tek yazar tarafından yönetilebilir.

Bir blogu yönetmek için büyük bir ekibe ihtiyacınız yok. Bloglar, bilgilerini paylaşmayı seven ve hevesli olanlar için, çevrimiçi kazanmanın en iyi kaynağı haline gelmesinin bir nedeni.

Bu blogu kendim açtım ve uzun bir süredir tek başıma çalışıyorum. Fakat siz, daha sık içerik yayınlamak için blogunuzdaki yazar sayısını artırabilirsiniz. Büyük şirket bloglarında, içerik yayınlanmasına yönelik yayın kurulunda ortalama 5-10 blog yazarı bulunmaktadır.

Blogger, Tumblr veya Wordpress'te ücretsiz bir blog oluşturabilirsiniz. Bir web sitesi oluşturmaktan farklı olarak, bir blog başlatmak için web geliştirme veya web barındırma veya FTP bilgisi gibi gelişmiş teknik becerilere sahip olmanız gerekmez. Ve ayrıca blog için güvenlik problemi gibi sorunlar ile de kaşılaşmazsınız. En iyi güvenlik özelliklerine sahip blog platformu Blogger. Blogger gibi ücretsiz blog platformları sayesinde kodlama bölümünü düşünmeden blogunuzu başlatabilirsiniz.

Son Sözler

Blog ve web sitesi arasındaki farklar hakkında daha fazla açıklama istiyorsanız yorum formundan bana ulaşabilirsiniz. Sizin görüşlerinizi almak ve tüm sorgularınızı cevaplamaya yardımcı olmak isterim.

Blog siteleri için önemli olan bir çok konu var, bu konuya benzer yazıları paylaşmak için sizin görüşlerinize ihtiyacım var.

0/Yorum Yapabilirsiniz/Yorumlar

1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Aktif link bırakmayın. (Hemen silinir!)
3. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.

Daha yeni Daha eski